De flesta av er vet säkert att Thailand är i kaos. Det saknas goda ledare.

 

I svensk media utmålas kaoset i Bangkok som en strid mellan ¨rödskjortor¨ och ¨gulskjortor¨. Egentligen är det många fler grupper. De som startade demostrationerna denna gång var ¨Demokraterna¨ till exempel. Det är ett låst läge, och det har varit så i många år. Anledningen är egentligen att det är ett stort behov av reformer men det finns ingen ledare som tar tag i det.

Ibland får jag frågan vilka jag tycker är bäst. Jag tycker ingen är bra eftersom ingen av grupperna har någon ledare som imponerar på mig. De är lika dåliga allihop, tänker på sig själva istället för på landet, möjligtvis sin grupp. En del är mer drivna populister än andra, men så är det i politiken.

I flera år har vi utbildat ledare för kyrkan här – men många försvinner in i samhällets administration. I helgen firade jag ännu en som blivit vald till kommuntjänsteman. Det känns ibland tröstlöst men också begripligt. Var ska de hitta goda ledare om inte i kyrkan?

Min bön är; “Må Gud beskydda honom från frestelser i detta mycket korrupta samhälle.” Det är inte alla som lyckas stå emot när de kommer utanför kyrkan.

Vi hoppas kunna börja en bibel-/ledarskola som är mobil. Vi har provat en gång redan, och det gick väldigt bra. Vi åker ut till ett område fyra gånger om året, i två år, en vecka heltid varje gång. Då kan vi bjuda in gifta som ogifta, utbildad som outbildad. Vi kan inte ge någon titel men å andra sidan kan vi kanske få behålla dessa ledare i större utsträckning? Detta har hjälpt kyrkan att växa sig starkare i ett område, efter en första provomgång.

Vi växer och flera ställen behöver mer tydliga ledare som förstår hur en kyrka fungerar och vad vi kan göra när det inte fungerar. Det är också roligt att se mer kvinnor på dessa utbildningar än vi annars brukar ha i olika thaibibelskolor. Frågan är hur vi ska göra det med befintliga resurser? Vår personal har redan mycket att göra och är ofta på resande fot.

I Thailand tar man gärna den genaste vägen, kör vid rött ljus mm även så i politiken. Det är därför jag tror kaoset kommer fortsätta. Jag hoppas dock att vi i pwokarenarbetet inte faller för frestelsen utan istället bygger långsiktigt. Använder de resurser och tid som behövs.

 Bild

En av våra goda ledare som vuxit in i sin uppgift, från Klongpää, och är nu en stor välsignelse för hela området.

Otto

P S Om ni vill titta på en ganska god bild över läget i en nationell engelskspråkig tidning så kan ni klicka på länken nedan.