Bild

 

Det här är de som jobbar idag på Thai Tribal Craft i Chiang Mai + två volontärer från USA.

Sammanfattning av predikan vid 40-årsfirandet. ¨Var hemmafruarna i missionärsfamiljerna viktiga för missionen?¨

“För 50 år sen var det oftast maken som hade en klar uppfattning om att de skulle åka och var de skulle åka. Frun följde med och blev ansvarig i första hand för familjen medan maken for kors och tvärs för att predika.

En sådan hemmafru, Pat Coats, bodde i Maesariang nära sjukhuset. Maken for runt i karenbyarna för att predika. När karener från bergen kom ner för att träffa en läkare så hade de oftast inget att betala besöket med, ännu mindre medicinen. Så då gick det till missionärsfamiljen med sitt problem.

Hemma var bara Pat, eftersom maken var ute och predikade, hon frågade om de hade något att sälja, och på så sätt få pengar. Hon köpte mat, karenväskor, karenskjortor mm mm. Till slut blev dock huset fullt. Då började hon försöka sälja sakerna vidare. Matrummet blev till affär.

Samma sak hände i en annan missionärsfamilj i Chiang Mai, där hette hemmafrun Marlene Mann. Båda dessa familjer jobbade framförallt med karenerna. Det kom en annan missionärsfamilj hit från Burma, där hemmafrun hette Elaine Lewis, som jobbade framförallt med Akha och Lahu. Tillsammans började dessa tre hemmafruar att titta på möjligheter att hyra en lokal i Chiang Mai för försäljningen av hemslöjdsprodukter från bergsfolken. Det var 40 år sedan.

Några år senare kom den första missionären som hade i sin arbetsbeskrivning att jobba med hemslöjdsprodukterna och utveckla dem. Det var Helena Facchini från Svenska Baptistsamfundet.”

 På detta sätt kom Thai Tribal Craft serva många olika stamfolk och att relatera till hela Thailand Baptist Missionary Fellowship, som är vår paraplyorganisation här i Thailand.

gnm Otto

Bild

 

Dagens predikant var Scott Coats.