Det är rörigt här nu.

Jag ser att man ibland skriver en del i svenska tidningar om den politiska kris vi har befunnit oss i under en tid, detta får mig att säga någonting om hur vi har det.

Jag ska kort försöka göra en sammanfattning av läget och vad som ev kan hända.

Det har under många år varit spänt mellan en tidigare premiärminister, Thaksin, hans följeslagare och den gamla eliten i landet. Thaksin, som är Thailands svar på Berlusconi i Italien, lever i exil men hans grupp brukar ofta kallas ¨de röda¨. Den gamla elitens grupp brukar ofta kallas ¨de gula¨. De röda har vunnit de senaste valen och försökt få tillbaka Thaksin från exilen och hjälpa honom med immunitet för de ekonomiska brott han har begått. Andra har motsatt sig detta. Det finns fler grupper än de röda och gula, men dessa är för det mesta alla emot de röda.

Sammanfattningsvis kan man säga att båda sidor har betett sig illa, och mycket handlar om en ren maktstrid även om det ibland sker under täckmantel att det skulle vara ett ideologiskt ¨krig¨. De flesta thai är trötta på bråket och hur ledarna i båda grupperna betett sig. När Thaksins syster Yinluck, som är den senaste premiärministern, kom med ett väl uppseendeväckande förslag på hur Thaksin skulle kunna komma tillbaka till Thailand, så fick delar av riksdagen nog och gick ut. Detta är för ett halvår sedan. Sen dess har vi haft stora demostrationer från och till i Bangkok. 

Nuvarande regering fick gå med på ett omval i början på febr, men oppositionen vill också ändra på en del runt olika vallagar och därför skjuta på omvalet till maj. De vill också att regeringen ska lämna över makten till en tillfällig konstellation av representanter från alla partier tills valet. Regeringen sa nej, eftersom de då skulle förlora sin maktposition och prestige. Detta har orsakat ett låst läge. I måndags sa oppositionen, vi stänger ner Bangkok tills Yinlucks regering avgått. Detta är inte helt enkelt om man tänker på att Bangkok har en befolkning på 10 miljoner invånare. Gårdagens rapporter säger att det ändå gick ganska lugnt till väga i Bangkok igår. Jag antar att en hel del valde att stanna hemma istället för att gå till jobbet.

Här i norra Thailand så är människor traditionellt mer ¨röda¨ än ¨gula¨. Detta gjorde att de röda har försökt i många dagar att samla sina supportrar här i Chiang Mai, men tills igår har inte många kommit. (Folk varken vill eller har tid.) Igår lyckades man dock samla ihop och åka med hundratals bilar i en långsam procession i centrala Chiang Mai. Många som tog bilen var frustrerade över trafikstockningarna som blev följden.

Det råder ett annat konstitutionellt problem här i landet. När man öppnar en ny riksdag efter ett val, så måste minst 95% av representanterna vara närvarande. Thaksin och hans parti har i många år fört en ganska ¨pro-thai¨-politik i södra Thailand, där det finns många muslimer. Detta har orsakat en hel del oroligheter. Det har också orsakat att ett antal ¨län¨ i södra Thailand inte har några valda representanter till riksdagen, så det går inte att få ihop 95%. 

Vad är då att vänta? Det blir en mycket begränsad gissning från min sida.1. Yinluck, premiärministern måste agera, gissningsvis avgå. Eller om dödläget fortsätter, 2. Militären går in och tar makten, som den gjorde våren 2010, efter oroligheterna i Bangkok den gången. 

Chiang Mai då? Blir de ¨röda¨, som nu vill kalla sig ¨vita¨ istället, alltför frustrerade över den makt och prestige de ev förlorar i Bangkok, då ställer de till problem här i Chiang Mai. Annars är inte changmaiborna så kända för att vilja bråka, så troligtvis blir det mer trafikstockningar men stannar förhoppningsvis vid detta.

Sammanställt av Otto