Bild

 

Folk reser långt för att få fira religiösa fester här i Chiang Mai, inte minst Loi Krathong.

Det finns en del saker jag gillar med detta spektakel och en del som jag inte gillar.

Tänk er en stad på dryga miljonen invånare med ständiga trafikstockningar. En helg stängs helt plötsligt delar av innerstan av för all biltrafik, på kvällarna. Att sedan se hur folket tar över gatorna, bara flödar, är en ¨kick¨ för en inbiten cyklist och antibilist som mig. På sätt och vis är det inte mindre trångt, men det är nu en levande massa som inte förpestar luften. Irritationen verkar också ha lämnat människorna, när de lämnade bilen.

Jag tänkte, om någon statsplanerare skulle titta på effektiva transporter i detta vimmel, så skulle han/hon se hur många fler fotgängare som kan passera över t ex bron nedan per minut jämfört med bilåkare.

Bild

 

Fest betyder mycket färg i Chiang Mai. Det är också commerce, mest flottar, ballonger och något att äta är till salu. Tyvärr så konsumeras också en hel del alkohol här när det är fester. Det gör att dagen efter festen inte är någon höjdare.

 BildEn pappersballong snart på väg upp.

Bild Några Loi Krathong-flottar på väg.

 

Vad går allt ut på, egentligen, när det gäller Loi Krathong? Det finns tre huvudingredienser i firandet: Det är pappersballongerna, småflottarna (som heter Loi Krathong) och smällarna. De två första handlar om att bli av med sina synder. Skicka dem till väders i ballongen eller låta floden ta dem på flotten. Tänk, att bara se synderna glida iväg, enkelt smidigt, precis som vi brukar göra här i Thailand. 

 

 BildSvarta trasiga ballonger skräpar i en hög på gatan dagen efter.

Hur blir det med baksmällan då? Jo, för oss i närheten av innerstan så får vi vada i svarta pappersballonger. Det såg bra ut när den vita ballongen gled iväg upp mot skyn kvällen innan, men nu skräpar den svart och trasig på gatan. – Det verkar inte vara så lätt att bli av med vår synd? Längs floden ligger det också drivor med skräp som varit de små flottarna. Det är helt enkelt en stad full av skräp som möter oss i baksmällan av Loi Krathong.

 Är då vår fest bra eller dålig? Om jag fokuserar på människorna jag såg i vimlet och färgerna i paraden då måste jag säga att jag ändå gillar att fira Loi Krathong här i Chiang Mai.

BildEn dansare i paraden.