Bild

 

 

En grupp utschasade flyktingar tolkar sin verklighet utifrån bibelns texter.

Ni som läser min blogg vet att jag ofta återkommer till karenernas situation, inte minst i Burma. Ni kan hoppa över nästa stycke.

Karenerna är ett minoritetsfolk som framförallt finns i Burma, kanske 6 miljoner. De har bedrivit ett gerillakrig mot militärjuntan i Rangoon i drygt 60 år. Detta har orsakat ett stort antal flyktingar som finns bl a i flyktingläger längs gränsen mellan Thailand och Burma. Numera finns också dessa flyktingar i Sverige, Norge, Finland mm.

I veckan så träffade det lösa nätverk av karener på olika platser runt jorden till ¨Global Karen Baptist Fellowship Conference¨ för sjätte gången i Chiang Mai. Det brukar komma representanter från alla möjliga hörn av jorden för att prata om hur det går. Denna gång kom också en från Sverige och en från Finland.

Alla fick berätta om hur det går. Representanten från Sverige berättade hur det är svårt att få jobb och hur karenerna skulle behöva en ordinerad person för att betjäna de olika grupperna i Sverige.

Mitt i all denna kamp att överleva och få en mening i sin flyktingtillvaro så väljer man detta tema: “Be a light to the nations¨ och så lyfter man fram Jesajatexten: ”Det är inte nog att du är min tjänare, som upprättar Jakobs stammar och för tillbaka Israels överlevande, jag skall göra dig till ett ljus för andra folk, för att min räddning skall nå över hela jorden.” (49:6). (En text som pratar direkt in i deras nuvarande situation när Thailand vill stänga ner flyktinglägren och tvinga tillbaka människorna till Burma.)

För mig, nyss hemkommen från Sverige och sammanträden om mission mm, så är det kaxigt. En liten grupp utan land, lågt utbildad, väldigt sällan tillgång till några pengar – MEN, DE HAR ETT UPPDRAG! 

Han som sänder dem på detta uppdrag har alla resurser och är Herre i himmelriket.

Jag skulle vilja ha mer av denna kaxighet. Vara mer motströms. Inte minst med tanke på allt jag ser som händer i Stockholms förorter. “Be a light to the nations”

 Otto

Bilden ovan är tagen från fonden av mötessalen för konferensen.