Tänk att alltid ha en vuxen att komma nära ….! En vuxen som känner mej, som förstår mej, som ser vad jag behöver …. ja, det behöver vi alla! En annan människa att hämta kraft hos.

För min vidareutbildning i familjeterapi – och för att förstå familjelivet bland karenerna bättre – gör jag observationer i karenfamiljer, som ska leda till en magister uppsats. Det jag ser är fascinerande – och vackert! Jag ser hur den lilla 1 1/2 åringen ger sej ut på upptäcktsfärd i livet: pratar med hunden, utforskar hur risskäran kan användas, matar hönsen, leker med bollen, häller vatten  – det finns mycket att upptäcka! – för att ungefär var femte minut söka trygghet hos en vuxen en stund. Och vuxna finns det gott om! Och dom är tillgängliga, i precis lagom höjd dessutom eftersom allt de sysslar med gör de sittandes på golvet. Det går att luta sej på mammas rygg en stund medan hon rör i grytorna vid den öppna elden, sätta sej hos farmor som sitter och gör i ordning grönsaker, gå bort till pappa som gärna leker med bollen en stund, svepa förbi farfar som sitter och pratar med en god vän.

Och när det är dags att ge sej iväg får 1 1/2 åringen antingen sitta i sjalen hos pappa eller mamma, eller mellan dom på motorcykeln. De flesta vardagar går både mamma och pappa ut och jobbar, men då finns farmor hemma och sjunger och leker och vaggar till sömns.

Jag är så tacksam för möjligheten jag får att se denna närhet. Jag önskar att alla barn fick uppleva den. Jag önskar att du kunde följa med mej till den by där dessa familjer bor. En by i bergen, mitt i regnskogen, utan elektricitet. Den by dit det för för över 130 år sedan kom karener från Burma som berättade om att den borttappade boken nu hade kommit tillbaka – och alla i byn blev kristna. Det märks. Hela byn andas frid. Och man berättar för mej att över 90% av de ungdomar som lämnar byn för studier sedan kommer tillbaka. Det finns något gott här som de inte hittar i stan. Det finns en närhet mellan människor som de inte ville leva utan. Jag önskar att fler av oss fick uppleva den.

Ulrika