Man skulle kunna säga att allt är bra med Thailand om man vill se det så….

Tycker du t ex om att svettas? Kom till Thailand. Tycker du om ödlor som springer på väggarna? Då är Thailand något för dig, absolut. Tycker du om thaimat?….

 Men vad säger man efter att nyss ha anlänt men ändå bott här i Chiangmai ganska många år tidigare? Jag tror vi fortfarande är i den fasen att vi saknar ganska mycket i Sverige och har inte hittat ¨hem¨ hit ännu. Vi saknar augustikvällarna vid Vänern. Vi saknar temperaturen i Sverige, om det inte är för kallt. Vi saknar våra vänner i Mariestad…

Bryta upp är aldrig lätt, även om man gjort det flera gånger tidigare. Ibland säger vi att det blir snarare svårare för varje gång. Flyger man dessutom nästan 1000 mil på ett halvt dygn, då hinner definitivt inte varken tanken eller känslan med… Det är som vi lever mitt emellan fortfarande.

Jag vill ändå dela några saker som jag tycker om här. Vi har en del gamla vänner som är oss kära, även om flera också har flyttat sen vi lämnade Chiang Mai förra året. Jag, Otto, har några arbetskamrater som står mig nära. Vi kom t ex att prata idag om vad gör vi som föräldrar när inte pengarna räcker för mat, och när avbetalningar på lån tar merparten av lönen. Någon månad kan man väl klara, sa en, men när det blir ett halvår eller mer… 

Nu har dessa arbetskamrater tillsammans med många andra i Chiang Mai som arbetar på olika sätt i stadens kyrkor startat en bank själva. – Imponerande! Den kan hjälpa, dock tillfälligt, om någon kommer i rejäl knipa.

En annan sak är frukterna. Visst kan jag sakna våra svenska äpplen nu på höstkanten men här har vi så mycket året om. Just nu frossar vi i passionsfrukt. Jag köpte en påse med 10 kg för en vecka sedan. Vi har fortfarande en del kvar om någon vill ha. Ibland tar vi ett glas passionsfrukt, när vi känner att vi vill ha lite mer vitaminer.

Bild

Min kära bambucykel är också en ¨kär vän¨ som jag längtat efter. Den för mig genom det kaos som vi kallar chiangmai-trafiken. Ulrika däremot gillar utmaningar. När andra säger att de inte så gärna vill köra i trafiken så sätter sig Ulrika gärna bakom ratten och har kul. 

Trött kan man vara i Sverige, men här blir vi nog ännu tröttare. Det är så oerhört mycket intryck hela tiden. Åker man 100 m längs en gata i Chiang Mai så ser man lika många butiker, reklamskyltar och andra trafikanter på deras fordon som man gör på 1000 m i Sverige, möjligtvis 500 m i Stockholm. Alla dessa intryck och värmen gör att 8 h nattsömn inte räcker alls längre. Eller var det någon som trodde att vi började bli gamla?Bild 

Det skulle vara roligt att få visa mer av vår stad, våra vänner och dela några passionsfrukter med er. Säg till om ni har vägarna förbi, ni är mer än välkomna.

 

Otto